DUURZAME KINDERMODE IS HOT!  (+18 DUURZAME KINDERMODE MERKEN)

Wow! Wist jij dat gemiddeld 1% van de door ons afgedankte kleding wordt gerecycled? Dat feitje kwam ik tegen in mijn zoektocht naar meer informatie over duurzame kinderkleding. Want het onderwerp leeft. En het leeft meer dan ooit.. 

Duurzame kindermode wordt de nieuwe standaard

Dat bleek wel toen ik op Instagram vertelde dat ik duurzame kindermode meer podium wil geven. Jullie reacties waren enorm. Echt super gaaf om te zien hoezeer het bewustzijn is gegroeid bij ons allemaal. Daarom hier een verzamelblog over duurzame kinderkleding met leuke tips en toffe merken en winkels waar jij met goed gevoel kan shoppen.

We weten het best..

Het behoeft eigenlijk al bijna geen uitleg meer onder de volgers van Kindermodeblog, zo bleek wel uit al jullie reacties. De kledingindustrie is mega vervuilend voor de aarde en niet altijd even vriendelijk voor de mensen die het maken. Er zijn nog heel veel misstanden, vooral in landen als Bangladesh en India. Maar gelukkig krijgen wij als consument steeds meer keuze in ‘goede’ merken en gaan we ook meer delen en tweedehands kopen. 

Goedkoper kan óók duurzaam zijn

Toegegeven: ook wij scoren wel lekker budget. Maar iets goedkoop scoren is niet per definitie niet duurzaam. Ga maar eens naar Zeeman: stapels rompers liggen daar, met duurzaamheidskenmerk! Duurzaam is dus niet per definitie duur. Een hele grote keten produceert bijvoorbeeld zo ontzettend veel, dat de kosten automatisch lager worden.  En andersom: een duur merk hoeft ook niet perse duurzaam te zijn. Feit blijft wel dat het voor ons als consument soms heel moeilijk is om te beoordelen hoe de kleding is geproduceerd. 

Zij doen het ‘goed’

Nelleke en Stella hebben een grote passie voor mode en runnen de (web)shop KindzoBlij. Super tof: zij verkopen alleen maar kleding van merken die het ‘goed’ doen. “Want,” zo zeggen zij, “wij denken dat alle kleding op de één of andere manier belastend is voor het milieu. dus willen we het wel ‘goed’ doen.” De kleding die ze verkopen is allemaal fairtrade geproduceerd. “Daarnaast zijn de stoffen natuurlijk en als het even kan ook nog biologisch. Wat voor ons ook belangrijk is, is dat de productie plaatsvindt in Europa. Gelukkig is dat steeds vaker het geval!”

Begin met de basics

KindzoBlij laat ook zien dat duurzame kindermode van best wel exclusief tot heel betaalbaar is. “Een tip: goede basics. Met een nieuw item maak je dan snel een hele nieuwe toffe outfit. Mini Rodini, Mingo kids maar ook MarMar Copenhagen hebben prachtige basics. Het mooie daarvan is ook dat de kleding na veel wassen mooi blijft en dus doorgegeven kan worden aan broertjes en zusjes. Dat vinden wij ook duurzaamheid.”

Hier kun je op letten als je winkelt

Duurzame (kinder)mode is gecertificeerd. Als je in het label ‘GOTS’ ziet staan is het item volledig biologisch: van grondstof tot eindproduct. GOTS gecertificeerde kleding voldoet aan de strengste sociale- en milieueisen. Daarnaast kan kleding OEKO-TEX-gecertificeerd zijn. Dit betekent dat het item gegarandeerd geen schadelijke stoffen bevat (dus ook niet in bijvoorbeeld ritsen, drukknooptjes etc.). 

Dus: ga jij voor meer of minder, of voor minder voor meer? En dat ‘meer’ zit ‘m dan vooral in plezier, kwaliteit (levensduur van het kledingstuk), werkomstandigheden (redelijk loon voor de maker), milieu (toekomst van onze kinderen) etc. Think about it.

18 Toffe duurzame merken 

Ken jij alle onderstaande duurzame kindermode merken – in willekeurige volgorde- al? Wij zijn benieuwd!! Leuk als je het ons laat weten 🙂

Mini Rodini: Wij zijn fan. Dat wist je waarschijnlijk al. Voor dit merk is duurzaamheid het bestaansrecht. Dit merk wil kleding maken die kinderen graag dragen maar die op geen enkele manier afbreuk doet aan mens en milieu. Met hun collecties stellen ze vaak ook relevante onderwerpen aan de kaak én suporten ze lokale initiatieven door delen van hun omzet te doneren. Bijvoorbeeld met hun nieuwe 4- Elephant Collectie.

All Gems: Volgens All Gems hoef je niet te kiezen als het gaat om kwaliteit, duurzaamheid of design: zij fixen het gewoon allemaal! Een relatief nieuw merk for girls only. 

By-bar: Een beetje Scandinavisch en clean met af en toe een knipoog. Dat is By-bar, óók voor kids. Het uitgangspunt zijn mooie materialen die langer en ontwerpen die langer dan één seizoen meegaan. 

Ammehoela: Wees niet bang om te laten zien wie je bent! Dat is de filosofie van Ammehoela. Dit urban organic merk gaat voor een mooiere planeet, meer vriendelijkheid en respect voor elkaar. En dat verwerken ze in originele collecties met mooie kleuren en fijne materialen.

H&M Conscious: De keten H&M is nogal een onderwerp van discussie als het om duurzaamheid gaat. Zonder ons daarin te merken kunnen we wél melden dat ze in ieder geval een conscious collectie hebben die GOTS-gecertificeerd is. Dat betekent dus dat de materialen biologisch en oké zijn.

Claesens: Prints & Kleur, we love it! Claesens is vooral bekend van zijn ondergoed en nachtmode, maar heeft ook leuke andere kinderkleding. Dit alles laten ze produceren in een eigen fabriek in India, zodat ze zeker weten dat alle omstandigheden voor mens en milieu in orde zijn. En uiteraard hebben ze daar de benodigde certificaten voor. 

Arket: Het duurzame zusje van H&M met kleding voor mannen, vrouwen en kids. Arket maakt hele studies van grondstoffen, gaat landurige samenwerkingen aan met gespecialiseerde leveranciers en is supporter van recycling. 

CarlijnQ: Don’t panic, it’s organic. Dat merk je ook meteen aan de fijne stoffen van CarlijnQ. Tel daarbij op de gave prints en transparantie over het hele proces – van ontwerp tot productie en verkoop- en je snapt: goed bezig!

Maed for Mini: Maed for Mini gebruikt veel basiskleuren, combineert dit met originele designs en fijne materialen. Met hun kleding – geproduceerd in een duurzame omgeving- willen ze ouders én kinderen blij maken. 

Molo: Dat duurzaam niet saai is bewijst Molo met al die fantasierijke prints van ze! Naast origineel zijn ze duurzaam: hun kleding is GOTS- en OEKO-TEX gecertificeerd. 

Ook deze duurzame merken wil je kennen:

Dit lijstje bevat natuurlijk bij lange na nog niet alle duurzame kindermodemerken. Welke merken zijn volgens jou onmisbaar? Laat het weten in een reactie of op onze Facebookpagina. 

En spread the word!! Wij zouden het heel tof vinden, als je deze blog wilt delen via jouw socials! Dankjewel!!

 

 

 

 

 

Tags: , , , ,

Plaats een reactie